Energietransitie
Energietransitie voor jouw bedrijf
Steeds meer partijen gaan over naar verwarming van hun gebouwen met elektrische apparatuur. Door deze energietransitie (iedereen van het gas af…, stimulatie van elektrisch rijden…, etc.) is de vraag naar elektrische energie gestegen. Het gevolg is dat we op dit moment te maken hebben met netcongestie in veel Nederlandse gemeenten.
Voor bedrijven betekent dit concreet dat nieuwe elektrische aansluitingen, of verzwaringen aansluitingen niet worden toegekend. Dit leidt voor veel bedrijven tot uitdagingen om aan de gestegen elektrische energiebehoefte, met de bestaande aansluiting, te kunnen voldoen.
Slimme oplossingen
Een oplossing voor bedrijven is het slim aansturen van de grote energieverbruikers op basis van het beschikbare vermogen uit het net (eventueel aangevuld met Zonne energie of energie uit batterijopslag). De eindgebruiker moet hierbij de mogelijkheid hebben om prioriteiten aan te geven. Bijvoorbeeld: De elektrische machine in de productie heeft een hogere prioriteit dan de infrarood verwarming in de fabriek.
Ook de klanten van Wardenaar infrarood verwarming lopen tegen het probleem van netcongestie aan. Wardenaar is een specialist in het verwarmen van projecten met infrarood verwarming. Deze worden toegepast in uiteenlopende projecten zoals horecagelegenheden (terrasverwarming) of in kerken, etc. Samen met het reeds aanwezige elektrische vermogen en het vermogen van de heaters/IR-panelen, wordt het beschikbare vermogen vanuit het net soms overschreden. Doormiddel van het toevoegen van een intelligente sturing kan het opgenomen vermogen van de heaters/IR-panelen beperkt worden, zodat de aansluitwaarde van de netaansluiting niet wordt overschreden. Hiermee worden boetes vanuit de netbeheerder, maar ook spanningsonderbrekingen voorkomen.
Normen als leidraad
Normen zijn in Nederland geen wetten, maar ‘best practices’ ofwel technische- en/of kwaliteitsafspraken. Een norm kan dus ook niet worden overtreden. Ze bieden echter wel een belangrijke leidraad voor de installatie en het gebruik van producten. Bovendien is het voor fabrikanten en installateurs van belang om aan te kunnen tonen dat je product of dienst aan een zekere – minimale – kwaliteit voldoet.
Kennis en toepassing van normen en de wet- en regelgeving is van groot belang. Indien u installatie niet voldoet bent u als opdrachtgever verantwoordelijk en kunnen de gevolgen groot zijn. Helaas zien wij dit regelmatig de klant kiest een oplossing op basis van prijs en niet op kennis van de aanbieder. Zoals het al oude gezegde goedkoop is uit eindelijk duurkoop.
Het Bouwbesluit bevat bouwtechnische voorschriften waaraan bouwwerken in Nederland minimaal moeten voldoen. Deze wordt met enige regelmaat aangepast en aangevuld. Wij vertellen u hier graag meer over.