Gasketelwet Onderhoud aanvragen Offerte aanvragen
Subsidie bedrijven Energiebesparingsplicht
NL | EN

Gasketelwet

Wat houdt de gasketelwet en de verplichte certificering in?

De Gasketelwet is een wet die in oktober 2020 in werking is getreden, met als doel het aantal koolstofmonoxidevergiftigingen sterk te verminderen. Het is een belangrijke wet voor iedereen die te maken heeft met gasverbrandingsinstallaties. Dit omdat het verplicht stelt, dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden mogen verrichten aan deze toestellen. Wij vertellen u graag meer over de belangrijkste punten van de gasketelwet en bespreken wat de gevolgen zijn voor installateurs en opdrachtgevers.

Wanneer is de ‘Gasketelwet’ van toepassing?

De gasketelwet geldt voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Denk hierbij aan: cv-ketels, gashaarden, geisers maar ook gas infrarood verwarming zoals gas helderstralers en gas donkerstralers. Het gaat over toestellen die los van elkaar werken onder de 100 kW nominaal thermisch ingangsvermogen.

Situaties die onder de gasketelwet vallen:

Voorbeeld situatie 1

10 stuks gas helderstralers met een nominaal vermogen van 15 KW per stuk geplaatst in een kerkruimte. In deze situatie worden de toestellen gezien als 10 los werkende toestellen. Daarnaast zijn de toestellen ook niet opgesteld in een stook of opstellingsruimte, zoals vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)

Voorbeeld situatie 2

3 stuks gas donkerstralers met een nominaal vermogen van 44 KW per stuk geplaatst in een bedrijfshal. In deze situatie worden de toestellen gezien als 3 los werkende toestellen. Daarnaast zijn de toestellen ook niet opgesteld in een stook of opstellingsruimte, zoals vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)

Situaties die niet onder de gasketelwet vallen.

Voorbeeld situatie 1

Cv ketels die in een stookruimte zijn opgesteld en met elkaar zijn gekoppeld, een zogenoemde cascade regeling. Hierbij moeten de vermogens van de toestellen bij elkaar worden opgeteld. Deze opstelling valt dan niet onder de gasketelwet maar onder SCIOS Scope 1, 2 en 3. Ervan uitgaand dat het totaal vermogen van de opstelling gelijk of hoger is dan 100 kW nominaal thermisch ingangsvermogen.

Voorbeeld situatie 2

Gas Lucht verhitter in een bedrijfshal met een totaal vermogen van 100 kW of meer nominaal thermisch ingangsvermogen. Deze opstelling valt dan niet onder de gasketelwet maar onder SCIOS Scope 1, 2 en 3.

Vanaf wanneer is de verplichte certificering in gegaan?

Vanaf 1 april 2023 is de Gasketelwet in werking getreden. Vanaf dat moment mogen alleen nog maar gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden verrichten aan gebouw gebonden gasverbrandingstoestellen. Wat belangrijk is om te weten dat een CO gecertificeerde monteur zijn werkzaamheden alleen mag uitvoeren als hij in dienst is bij een BRL 6000-25 of een K25000 gecertificeerd bedrijf. Daarnaast is het van belang dat de monteur CO gecertificeerd is voor de werkzaamheden die hij uitvoert. Er zijn diverse disciplines zoals installeren, repareren of onderhouden.

Wat zijn de verplichtingen voor installatiebedrijven en monteurs?

Vanaf 1 april 2023 zijn installatiebedrijven en monteurs verplicht om naast een Vakmanschap CO certificering, ook een geldig BRL 6000-25 of K25000 certificering te bezitten. Zonder deze certificeringen mogen zij geen werkzaamheden uitvoeren aan gebouw gebonden gasverbrandingstoestellen. Installateurs die zonder de juiste papieren gasverbrandingstoestellen installeren, repareren of onderhouden zijn strafbaar.

Bijkomend: meldingsplicht voor installateurs.

Naast de verplichte certificering komt er voor installateurs ook een meldingsplicht voor onveilige installaties. De meldingsplicht voor installateurs houdt in, dat wanneer een installateur tijdens het uitvoeren van werkzaamheden een onveilige situatie ontdekt, deze direct moet melden bij de verantwoordelijke partij. Zoals de eigenaar van het gebouw, de netbeheerder en gemeente. De installateur moet vervolgens alle noodzakelijke maatregelen nemen, om de situatie te verhelpen en de veiligheid te waarborgen.

Hoe kan ik controleren of de installateur is gecertificeerd?

Gegevens van gecertificeerde installateurs zijn opgenomen in een openbare database. Zodat opdrachtgevers gemakkelijk kunnen controleren of een installateur over de vereiste certificeringen beschikt. https://register.tlokb.nl/co/

Wat zijn de gevolgen van de Gasketelwet voor opdrachtgevers?

De wet betekent dat de installatie van een gasverbrandingstoestel en het periodieke onderhoud hiervan duurder zullen worden. Installateurs moeten meer kosten maken, bijvoorbeeld door het certificeren van de organisatie, medewerkers en de bijkomende administratie. Daarnaast worden de controles en metingen van de gasverbrandingstoestellen meer uitgebreid, wat resulteert in meer arbeid en dus hogere tarieven. Opdrachtgevers die werkzaamheden aan hun gasverbrandingstoestel laten uitvoeren door een niet-gecertificeerd bedrijf en/of monteur zijn strafbaar volgens de wet.

Waarom Wardenaar Infrarood verwarming?

Wardenaar Infrarood Verwarming BV is een gas en elektro technisch erkend installateur en gecertificeerd  BRL K25000 als bedrijf. Onze monteurs die aan de gebouw gebonden gasverbrandingstoestellen werken zijn volgens de eisen gecertificeerd.

Naast deze certificaten zijn onze monteurs specifiek opgeleid om aan gas donkerstralers en gas helderstralers te werken en te meten. Dit is een specialistische opleiding waarmee wordt gewaarborgd dat alle metingen en opgestelde rapporten voldoen aan de wet en regelgeving die betrekking heeft op gas stralingsverwarming.

Na het werkzaamheden ontvangt u binnen 2 weken een rapport met o.a. een checklist met wat er is gecontroleerd, informatie over de onderdelen die vervangen zijn of aan vervanging toe zijn en eventuele afwijkingen en afkeuringen. Wanneer uw installatie aan de door de overheid gestelde eisen voldoet, ontvangt u een certificaat.