Onderhoud aanvragen Offerte aanvragen
Subsidie bedrijven Energiebesparingsplicht
NL | EN

Subsidie bedrijven

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Gepubliceerd op: 7 februari 2017
Laatst gecontroleerd op:29 maart 2023

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. En bovendien heeft u de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen.

Voor wie is deze subsidie?

De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Energielijst

Met onze online zoektool bekijkt u of uw investering op de Energielijst 2023 staat. Hiermee zoekt u snel op branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg onze brochure Energielijst 2023. Deze vindt u op de pagina van de online zoektool.

Zoek online in de Energielijst 2023

Alle voorwaarden

Er zijn nog andere belangrijke voorwaarden. We hebben deze voor u op een rij gezet.

Bekijk alle voorwaarden

Algemene informatie Energielijst

Wilt u meer algemene informatie over de Energielijst? Bijvoorbeeld over de opbouw van de lijst in bepaalde thema's, categorieën? Of de codes die we onderscheiden?

Bekijk algemene informatie over de Energielijst

Branches en thema's

De EIA biedt mogelijkheden voor ondernemers in verschillende sectoren, zoals de bouw, glastuinbouw, veehouderij en industrie.

Aanvragen van de EIA subsidie doet u zo


U kunt voor de EIA 2 soorten kosten melden: de aanschafkosten en de voortbrengingskosten van uw investering. Hiervoor gelden verschillende indientermijnen. Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Op onze pagina over het aanvraagproces leest u meer over de indientermijnen. Ook vindt u er een stappenplan en een korte video met uitleg over hoe u de aanvraag doet.

Bekijk het aanvraagproces

Kent u de voorwaarden? En wilt u een EIA-aanvraag indienen? Regel dan direct uw aanvraag.

Uw aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Deze krijgt u binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden.

Wilt u later meer bekijken over uw aanvraag? Bijvoorbeeld over de ontvangst, registratie, controle, beslissing of bijhorende correspondentie? Of hierop reageren? Log dan weer in met eHerkenning en ga naar uw aanvraag.

Ga naar uw aanvraag

De EIA subsidie in de praktijk

Wilt u weten wie er gebruikmaakten van de EIA? Lees een selectie van praktijkverhalen van ondernemers.

Bekijk praktijkverhalen van ondernemers

Onderneem maatschappelijk verantwoord

Denk  bij de productie en diensten  van uw bedrijf aan mens, milieu en maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen  (MVO) is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor uw bedrijf.

Wij moedigen alle organisaties aan maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We helpen u daarbij met financiering, advies en met ons netwerk. Lees meer over MVO

Meer weten over de EIA subsidie?