Onderhoud aanvragen Offerte aanvragen
Subsidie bedrijven Energiebesparingsplicht
NL | EN

Infraroodverwarming voor stallen

Een goede staltemperatuur is van groot belang voor de gezondheid van uw vee. Met infraroodverwarming verwarmt u uw stallen op een zeer efficiënte en energiezuinige manier. Of u nu actief bent in de pluimvee of veeteelt, bij Wardenaar bent u aan het juiste adres voor de installatie van infraroodverwarming voor uw stal.

De werking van infraroodverwarming


De werking van infraroodverwarming is vergelijkbaar met de manier waarop de zon de aarde verwarmt. Via een verwarmingstoestel wordt onschadelijke infraroodstraling uitgestraald. Zodra de infraroodstraling mensen, dieren of objecten raakt, wordt deze straling omgezet in warmte. Uw vee ervaart dus direct warmte wanneer het in contact komt met de infraroodstraling. Vergelijk het met de warmte van de zon die je op je gezicht voelt op een koude en zonnige winterdag. Je ervaart een aangename warmte terwijl de buitentemperatuur laag is. Dit is ook exact hoe infraroodverwarming werkt. In tegenstelling tot traditionele convectieverwarming wordt met infraroodverwarming dus niet de lucht in de ruimte verwarmd, maar dieren en objecten rechtstreeks.


Efficiënt uw stal verwarmen


Een stal is een grote ruimte met vaak een hoog plafond. Wanneer u verwarmt met traditionele convectieverwarming, dan wordt de lucht in de gehele stal verwarmd. Bovendien zal de warme lucht opstijgen waardoor het bij het plafond warmer zal zijn dan beneden bij de vloer. Dit is uiteraard een enorme verspilling van energie. Door te kiezen voor volledige stalverwarming met infrarood, kan een energiebesparing van maar liefst 60% gerealiseerd worden ten opzichte van conventionele verwarming.


Dierenwelzijn


Infraroodverwarming is zeer goed voor het dierenwelzijn. Omdat infraroodverwarming vergelijkbaar is met zonnewarmte, ligt deze techniek dicht bij de natuur. De luchtvochtigheid in de stal wordt ook niet beïnvloed door infraroodverwarming. Hierdoor kunnen bacteriën zich minder goed verspreiden. Infraroodverwarming zorgt voor ervoor dat bloed- en haarvaten van uw vee wijder worden. Dit bevordert de toestroom van zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen. Uw (pluim)vee zal daardoor gezonder en sterker zijn. Daarnaast is het zo dat met infraroodverwarming geen luchtcirculatie plaatsvindt in de stal. U zult daarom ook geen last hebben van ronddwarrelende stofdeeltjes in de stal. 

Infraroodverwarming voor pluimveestallen


Een optimale leefomgeving is van essentieel belang voor pluimvee. Vooral tijdens de eerste dagen van de groei wordt de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de kuikens. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het gebruik van infraroodverwarming de groei van de jonge dieren bevordert.


Home hatching


Home Hatching is een populaire broedtechniek waarbij eieren in de stal uitkomen. De kuikens hoeven dus niet naar de stal getransporteerd te worden wat voor veel stress zorgt. Bovendien hebben de vroeg uitgekomen kuikens direct beschikking over water en voedsel. Om Home Hatching te kunnen realiseren, wordt gebruikgemaakt van infraroodverwarming. De infraroodstraling zorgt voor een aangename temperatuur voor de broedeieren en de kuikens. Uit onderzoek is gebleken dat het uitkomstpercentage met Home Hatching rond de 97% ligt. Dit is zo’n 4% hoger dan bij traditionele technieken.


Infraroodverwarming voor veestallen


Infrarood wordt al vele jaren onder andere in de veehouderij ingezet waaronder ook in de varkenshouderij. Steeds meer veehouders ontdekken deze manier van verwarmen door de vele voordelen. Infraroodverwarming beïnvloedt de relatieve luchtvochtigheid niet. Dit draagt ertoe bij dat bacteriën en kiemen zich minder verspreiden.


In de praktijk is te zien dat de biggen een frissere uitstraling krijgen qua kleur door infraroodverwarming. Door het gericht creëren van een microklimaat binnen de stal, wordt de zeug niet verwarmd. De melkafscheiding van de zeugen blijkt beter te zijn en de dieren worden rustiger. Hierdoor blijven diarree klachten uit, wat vaak de hoofdoorzaak is van de sterfgevallen bij biggen. Ook het gebruik van minder medicatie bewerkstelligt dat de biggen een betere gezondheid krijgen. Het infrarood geeft ook geen licht, waardoor het bioritme van de dieren niet wordt verstoord. Daarnaast is infraroodverwarming ook een zeer efficiënte manier van stalverwarming doordat niet de hele ruimte verwarmd hoeft te worden.


Wardenaar is uw installateur


Bij Wardenaar bent u aan het juiste adres voor de installatie van infraroodverwarming in uw stal. Wij zijn een VCA gecertificeerd gas- en elektronisch erkend installatiebedrijf en dé specialist in infraroodverwarming sinds 1946. U kunt bij ons terecht voor advies, ontwerp, installatie en onderhoud. Kiest u voor Wardenaar, dan kiest u dus voor een totaaloplossing op het gebied van stalverwarming. Wij monteren de infraroodheaters op slimme plaatsen in het plafond of aan de wand zodat de ruimte op de meest efficiënte manier wordt verwarmd. Bent u benieuwd welke oplossing voor u het meest geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Waarom Wardenaar?

  • Specialist sinds 1946
  • Erkend installateur
  • Onderhoud & advies
  • Levering & montage
  • Standaard- & maatoplossingen

Projecten