Onderhoud aanvragen Offerte aanvragen
Subsidie bedrijven Energiebesparingsplicht
NL | EN

Is infraroodverwarming schadelijk voor de gezondheid?

« Vragenoverzicht

Bij infraroodverwarming wordt elektromagnetische infraroodstraling omgezet in warmte zodra het objecten of personen raakt. Bij het woord 'straling' denkt men al gauw aan radioactiviteit en uv-straling. Een veel voorkomende vraag is dan ook: “Is infraroodwarmte schadelijk voor de gezondheid?”. Het antwoord daarop is nee. Sterker nog, infraroodverwarming is zelfs beter voor uw gezondheid dan convectieverwarming, zoals een radiator. Hoe dat zit, leggen we hier uit.


Infraroodverwarming is vergelijkbaar met zonnewarmte, maar dan zonder schadelijke UV-straling


De werking van infraroodverwarming is vergelijkbaar met de manier waarop de zon de aarde verwarmt. Zonne-energie bevat elektromagnetische straling in verschillende golflengtes (frequenties). De straling die ons aardoppervlak uiteindelijk bereikt noemt men de ‘globale straling’. Het spectrum van deze globale straling loopt van onzichtbaar ultraviolet licht (UV) via zichtbaar licht naar onzichtbare infraroodstraling (IR). Bij infraroodverwarming wordt alleen gebruik gemaakt van onschadelijke infraroodstraling. Het schadelijk ultraviolet licht, zoals in zonlicht aanwezig is, ontbreekt dus bij infraroodverwarming.


Hier leest u meer over de werking van infraroodverwarming.


Infraroodverwarming is zelfs beter voor de gezondheid dan convectieverwarming


Infraroodverwarming heeft een aantal grote gezondheidsvoordelen ten opzichte van convectieverwarming. Zo zorgt infraroodverwarming voor een betere luchtkwaliteit in de ruimte en heeft het een positief effect op de bloedsomloop en spierherstel.


Geen luchtcirculatie met infraroodverwarming


Bij convectieverwarming wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Hierdoor ontstaat een luchtstroom (convectie) waarbij warme lucht opstijgt en koude lucht daalt. Deze luchtstroom zorgt voor verplaatsing van stofdeeltjes. Dit kan voor vervelende klachten zorgen wanneer die in de luchtwegen terechtkomen. Dit geldt met name voor mensen met ademhalingsproblemen en astma.


Betere luchtvochtigheid


Ook zorgt het verwarmen van lucht ervoor dat de lucht uitdroogt. Een lage luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid. Onschuldige klachten zijn onder andere een droge keel, prikkelhoest of een uitgedroogde huid. Maar er zijn ook grotere gevolgen van een lage luchtvochtigheid. Zo kan een te droge lucht leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en een verlaagd immuunsysteem. Virussen kunnen bovendien makkelijker overleven in een droge lucht, waarmee de kans op griep toeneemt.


Goed voor de bloedsomloop en spieren


Infraroodstraling dringt tot in de huid binnen. Dit stimuleert de bloedsomloop in het lichaam. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en bouwstoffen sneller aangevoerd. Dit heeft een positief effect op spierherstel. Ook werkt infraroodstraling pijnverzachtend bij spier- en gewrichtspijn en voor mensen met reumatische klachten.

Waarom Wardenaar?

  • Specialist sinds 1946
  • Erkend installateur
  • Onderhoud & advies
  • Levering & montage
  • Standaard- & maatoplossingen