Partners
CO2 neutraal
Met de Europese Klimaatwet zet de EU zich in voor CO2-neutraliteit in 2050.Om CO2-neutraal te zijn, moet er een evenwicht zijn tussen de CO2-uitstoot en de opname van CO2 uit de atmosfeer in ‘carbon sinks’ (of natuurlijke koolstofputten), zoals bomen. Om deze CO2-balans te bereiken, moeten alle broeikasgassen van de wereld gecompenseerd worden door koolstofopname.
CO2-Compensatie
Een andere manier om de uitstoot te verlagen in een poging om CO2-neutraal te zijn, is de uitstoot van een bepaalde sector compenseren met een vermindering ergens anders.
Dit kan door te investeren in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie of via het gebruik van schone, koolstofarme technologieën. Het EU-emissiehandelssysteem (ETS) is bijvoorbeeld een systeem om CO2-uitstoot te compenseren.
Doelstellingen van de EU
De Europese Unie heeft een ambitieus klimaatbeleid. Met de Green Deal wil de EU tegen 2050 het eerste continent worden dat evenveel CO2-uitstoot absorbeert als het produceert.
Deze doelstelling werd wettelijk bindend toen het Europees Parlement en de Raad in 2021 de klimaatwet goedkeurden. De tussentijdse emissiereductiedoelstelling van de EU voor 2030 werd ook opgetrokken van 40% naar ten minste 55%.
De EU herziet momenteel oude wetgeving en werkt aan nieuwe wetten om de uitstoot in 2030 met 55% te verminderen. Het wetgevingspakket staat bekend als "Fit for 55" en omvat onder meer regels voor de handel in emissierechten, nationale emissiereductiedoelstellingen, koolstofverwijdering in de sector grondgebruik en vervoersemissies.