Onderhoud aanvragen Offerte aanvragen
Subsidie bedrijven Energiebesparingsplicht
NL | EN

Vloerverwarming

Een warme vloer in huis geeft natuurlijk direct een comfortabel gevoel. Als u geen stoffen vloerbedekking heeft, dan kan het zijn dat de tegelvloer of het laminaat in de wintermaanden voor extra kou in de woonkamer zorgt. Met infrarood vloerverwarming in de woonkamer kunt u dat verhelpen.

Energiezuinige vloer verwarming

De warmte die vrijkomt bij infraroodverwarming wordt ook wel stralingswarmte genoemd. Pas als die golven in aanraking komen met een voorwerp of een persoon, ervaart u warmte. Het verwarmen met infrarood is een veilige methode. De warmte heeft zelfs een positieve uitwerking op uw spieren als u dichtbij een infrarood paneel zit. Maar als het om een vloerverwarming van infrarood gaat, merkt u dat natuurlijk niet. Wat u wel ervaart, is dat u tot 60% elektriciteit bespaart als u ir vloerverwarming heeft. Want de infrarood vloerverwarming warmt snel en efficiënt op. Bovendien houdt de infrarood vloerverwarming de warmte goed vast. U bespaart dus met de infrarood vloerverwarming kosten doordat u de verwarming niet continue voluit hoeft te laten draaien.

Het verschil tussen traditionele en infrarood vloerverwarming

Bij het aanleggen van infrarood vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van een heatmat. Traditionele vloerverwarming warmt op via water. Dit zit in de verwarmingsbuizen die onder de vloer liggen of het gaat via kabels bij de standaard elektrische vloerverwarming. Het voordeel van de infrarood verwarmingsmatten is dat de warmte zich gelijkmatig over de hele vloer verdeelt. U ervaart dus niet enkel niet de plaatselijke warmte op de kabels of van de buizen, maar van het gehele vloeroppervlak. Daarnaast zijn de infrarood heatmatten dun. Hierdoor is er nauwelijks sprake van een verhoging van de vloer. Ook heeft u geen speciale ondervloer voor infrarood vloerverwarming nodig.

Is infrarood vloerverwarming ook geschikt als hoofdverwarming?

Doordat de warmte van de infrarood vloerverwarming gelijkmatig over de woonkamer wordt verdeeld, is het geschikt als hoofdverwarming. U heeft een constante en aangename temperatuur in de woonkamer. Heeft u behoefte aan aanvullende verwarming op bepaalde plaatsen in de ruimte? Kies dan voor het plaatsen van een aanvullend infrarood paneel. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u in uw woonkamer in de winter weinig zonlicht binnenkrijgt. Hierdoor kunt u behoefte hebben aan wat extra warmte bij de bank of bij de eettafel. In dat geval plaatst u op de betreffende plek een los wand- of plafondpaneel. U stemt hiermee individueel de warmte af op uw behoefte.

Waar kan infrarood vloerverwarming worden gelegd?

Deze verwarming kan onder ieder type vloer gelegd worden. Dus u kunt ook zonder problemen infrarood vloerverwarming onder laminaat leggen. In principe past de infrarood verwarming in iedere ruimte waar u verwarming wenst. Zo hoeft u voor het verwarmen geen panelen aan de muren of het plafond te hangen. Ook als u zoekt naar een energiezuinige manier om uw badkamer te verwarmen, ervaart u geen problemen als u kiest voor infrarood vloerverwarming in de badkamer. Het vloeroppervlak van een badkamer is vaak niet zo groot. U legt dus voor relatief weinig kosten infrarood vloerverwarming aan.

Zelf infrarood vloerverwarming leggen

De handige doe-het-zelver heeft geen problemen bij het aanleggen van een infrarood vloerverwarming. Bent u niet zo handig en twijfelt u of u de bedrading op de juiste manier aansluit en of de vloer wel vlak genoeg is? Schakel dan een vakman in die gespecialiseerd is in het aanleggen van infrarood vloerverwarming. Een goede aanleg draagt natuurlijk bij tot het optimale warmteresultaat. Met een professionele aanpak voorkomt u bovendien dat u de vloer nog een keer moet openbreken om de aanleg te herstellen.

Gaat u verbouwen en wilt u deze energiezuinige vloerverwarming aanleggen? Houd hier dan al rekening mee bij het uitwerken van uw plannen. Dan weet u precies hoeveel verwarmingsmatten u voor de infrarood vloerverwarming moet kopen en op welke punten in de woonkamer of badkamer u deze aansluit.

Deskundig advies van onze specialisten

Als u vragen heeft over de mogelijkheden van infrarood vloerverwarming in uw huis, neem dan contact op met Wardenaar. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u adviseren over de geschikte oplossingen. Zo weet u zeker dat u de verwarming heeft waar u nog lang van zult genieten.