Onderhoud aanvragen Offerte aanvragen
Subsidie bedrijven Energiebesparingsplicht
NL | EN

Woonkamer

We worden ons steeds bewuster van de manier waarop we onze huizen verwarmen. Dat heeft ook tot gevolg dat er steeds meer nagedacht wordt over alternatieve verwarmingsmethodes die duurzamer én goedkoper zijn. Eén van de oplossingen hiervoor is infraroodverwarming in de woonkamer. Daarmee profiteert u van een aangename warmte, voor een gunstige prijs.

Infrarood woonkamer verwarming, zo zit het

Een eigenschap van infraroodverwarming is dat het niet indirect via de lucht verwarmt, máár rechtstreeks warmte afgeeft waar en wanneer u het nodig heeft. Dat betekent dat als u kiest voor het elektrisch verwarmen van de woonkamer met een infrarood heater, u veel directer de warmte zult ervaren. Zo kunt u de elektrische kachel in de woonkamer pas aandoen op het moment dat u ook werkelijk in de ruimte bent. U hoeft hierdoor dus de infrarood woonkamer verwarming geen uur voordat u thuiskomt aan zetten, zoals u gewend bent bij een standaard centrale verwarming. Ook het energieverbruik van dit type elektrische verwarming in de woonkamer is laag. U verbruikt namelijk tot 60% minder stroom dan bij een conventionele elektrische verwarming van uw huiskamer. Zo zijn er nog tal van andere voordelen.

De voordelen van infraroodverwarming in de woonkamer

  • Uw woonkamer verwarmen met infrarood is gezond. Minder droge lucht door betere luchtvochtigheid.
  • Kostenbesparend. Infraroodpanelen in de woonkamer zet u alleen aan wanneer u daar bent (geen onnodige stookkosten).
  • Infraroodpanelen zijn volledig elektrisch. U heeft geen gas nodig om uw woonkamer te verwarmen.

Wat voor soort infraroodverwarming is er voor de huiskamer?

De meest bekende manier om uw huiskamer met infrarood te verwarmen, is een warmtepaneel voor in de woonkamer. Dit paneel doet denken aan een radiator, maar dan zonder de bekende verwarmingsbuizen. De ir panelen voor in de woonkamer hebben over het algemeen een glad oppervlak en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Wilt u geen zichtbaar verwarmingselement in uw woonkamer hebben, dan kunt u ook kiezen voor infrarood vloerverwarming voor de woonkamer. Omdat ook hier de opwarming op basis van infrarood plaatsvindt, is dit ook een energiezuinige en directe manier van verwarmen.

Welke soort heater kiest u?

Voordat u de infrarood kachel in de woonkamer plaatst, is het goed om na te denken over de juiste indeling. Het aantal warmtepanelen voor in de woonkamer is natuurlijk onder andere afhankelijk van de grootte van de ruimte. Maar ook de hoeveelheid warmte die u op bepaalde plaatsen in uw woonkamer wenst, is bepalend voor het soort ir paneel voor de woonkamer. Voor een constante, stabiele en comfortabele warmte zijn er bijvoorbeeld infrarood panelen die een zachte warmte afgeven die natuurlijk aanvoelt. Maar als u infrarood vloerverwarming in de woonkamer heeft, die datzelfde effect geeft, kunt u bij de fauteuil bij het raam misschien behoefte hebben aan wat extra warmte. In dat geval kiest u voor een aanvullend warmtepaneel in de woonkamer die op deze bepaalde plek gericht voor de gewenste temperatuur zorgt.

Waar installeert u het infrarood paneel in de woonkamer?

Het lijkt logisch om de infrarood verwarming voor de woonkamer aan de muur te installeren. Zeker als u daarbij meeweegt dat u daarmee de lagere temperatuur die van de muren of het raam afkomt, kunt opvangen met warmte. Aan de andere kant is het juist bij infrarood verwarming in de woonkamer zo, dat u optimaal gebruik kunt maken van de eigenschappen van het infrarood als u de panelen plaatst op de plekken in de woonkamer waar u het meest zit. De verwarming van de woonkamer is namelijk gericht op de persoon of op de meubels die dicht bij de verwarming staan. Ze nemen de warmte op en geven deze geleidelijk weer af.

Heeft u geen ruimte aan de muur, dan is het ook een oplossing om de warmtepanelen aan het plafond te hangen. Zo kunt u eenvoudig de hele zitkamer een aangename temperatuur geven.

Infrarood verwarming in de woonkamer installeren

Wilt u uw woonkamer verwarmen met infrarood dan kunt u de panelen zelf eenvoudig installeren. De heaters voor de woonkamer worden geleverd met speciale ophangbeugels en een kabel die u op het elektriciteitsnetwerk kunt aansluiten. Uiteraard moet u daarbij wel rekening houden met de aansluitpunten die u daarvoor in de woonkamer heeft. De ir panelen geven over het algemeen geen licht, maar er zijn ook panelen die wel een zacht licht geven, wat kan bijdragen tot een sfeervol aangezicht in uw woonkamer. Houd in ieder geval bij de aankoop rekening met de verschillende uitvoeringen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als u het paneel heeft geïnstalleerd. Dat installeren doet u zo:

Stappenplan: Infrarood verwarming in woonkamer installeren

Stap 1: Bepaal de locatie waar de infrarood verwarming in de woonkamer komt te hangen.

Stap 2: Aftekenen van de boorgaten met een waterpas. Bepaal de uitlijning van de infrarood verwarming en teken de gaten af. Controleer dit altijd dubbel, zodat de verwarming straks niet scheef komt te hangen.

Stap 3: Heeft u het goed afgemeten, dan kunt u de gaten boren in de muur of plafond.

Stap 4: Pluggen in de gaten aanbrengen en de montageschroeven aanbrengen waaraan de infrarood verwarming komt te hangen

Stap 5: Infrarood verwarming in de woonkamer ophangen maar!

Stap 6: Aansluiten elektriciteit. Steek de stekker in het stopcontact of sluit de IR verwarming in de woonkamer rechtstreeks aan op de elektra.

De beste infrarood woonkamer verwarming vindt u bij Wardenaar

Heeft u vragen over de mogelijkheden van infrarood verwarming voor uw woonkamer? Neem dan contact op met Wardenaar. Wij helpen u graag verder.